Anti-inflammatie Dieet: Een gezonde Winkelwagen

Gebruik deze handige gids om te winkelen. Print deze uit en neem de lijst mee als boodschappenlijstje. Smakelijk eten.

Kies waar mogelijk biologische producten, en kies uit het gehele kleurenspectrum.

• Appels
• Avocado’s
• Bieten
• Berries – vooral bosbessen, bramen en frambozen                                                                                                                                       • Wortelen
• Citrus (fruit en sap)
• Knoflook
• Verse gember
• Verse kruiden zoals tijm, salie, oregano, munt, rozemarijn en dragon
• Rode druiven
• Groene en rode kool
• Boerenkool en paksoi
• Mango’s
• Mushrooms – Shiitake, Enokitake, maitake en oesterzwammen. Geen champignons
• Uien
• Olijven
• Peterselie, koriander of andere verse kruiden
• Perziken en nectarines
• Peren
• Pruimen en abrikozen
• Granaatappels
•Spinazie
•Zoete aardappelen
• Rijpe tomaten
•Romeinse sla
• Winter squash en pompoen

Noten en zaden

Kies ongezouten of zoutarme rassen die rauw of droog geroosterd. Houd zaden in de vriezer.
• Amandelen
• Cashewnoten
• Lijnzaad (geheel – grind voor elk gebruik)
•Hennep
• notenpasta gemaakt van walnoten, cashewnoten of amandelen
•Pompoen
•Sesam
•Zonnebloem
• Walnoten

Verpakte levensmiddelen

Kies geen- of zoutarm ingeblikte en verpakte levensmiddelen
• Bonen – kidney, zwart, kikkererwten, enz.
• Bouillon – biologische kip of plantaardige
•Haring                                                                                                                                                                                                                     • Olijven
• Zalm (ingeblikte sockeye)
• Sardines verpakt in water of olijfolie
• Soep – plantaardige, laag natriumgehalte of geen natrium
• Tomaten, tomatensaus en tomatenpuree (bij voorkeur biologisch)
• tonijn verpakt in water
• Plantaardige eiwitten, vooral uit bonen (sojabonen name)

Granen, brood, granen en peulvruchten

Kies volkoren producten, niet-volkoren meel producten.
• Bruine of witte basmati rijst
• Volkoren brood
• Gedroogde bonen, linzen, erwten
• Vezelrijk flatbread
• gesneden haver
• Volkoren, vezelrijk ontbijtgranen
• Volle granen zoals quinoa, gierst, gerst
• Al dente pasta

Zuivel / diepvries producten

Kies een hoge kwaliteit, biologische zuivelproducten zonder veel toegevoegde suikers, en kies diepvriesproducten die biologisch zijn. Besteed aandacht aan natriumgehalte van diepvriesmaaltijden.
• Bevroren bessen: bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien
• Diepvriesgroenten zoals edamame, erwten, maïs, baby lima bonen
• Hummus
• Biologische melk
• Soja, amandel, of rijst melk
• Omega-3 verrijkte eieren
• biologische yoghurt (zuivel of soja)
• Organische tofu
• Natuurlijke kazen met mate
• Soja ijs

Slager / Zeevruchten / Vis

Kies vers of bevroren om de selectie te verbreden.
• koud water vette vis: zalm, makreel, zwarte kabeljauw (botervis), en sardines
• Andere vis (uit te kiezen die niet gevoelig voor vervuiling en overbevissing – lees meer in de anti-inflammatoire Dieet:)
• Vrije uitloop, biologisch pluimvee
• Grass-gevoed (niet grain fed) vlees

Snack’s

• Pure chocolade met minstens 70 procent cacaogehalte
• Gedroogd fruit: abrikozen, pruimen, kersen, veenbessen, bosbessen, rozijnen
Kruiden / Specerijen / Oliën
• Gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum
• Extra vergine olijfolie
• geperste organische koolzaadolie of high-oliezuur zonnebloemolie en saffloerolie, (bij voorkeur niet-genetisch         gemodificeerde)
• Knoflook – gedroogde en verse
• Ginger – gedroogde en verse
• Kruiden met inbegrip van, kurkuma, kaneel, kerrie
• Walnut olie, geroosterde sesamolie (voor aroma’s en dressings)

Dranken
• Puur water
• Rode wijn (als u alcohol drinkt)
• Thee: kwaliteit, wit, groen of matcha thee