Gebruik deze handige gids om te winkelen. Print deze uit en neem de lijst mee als boodschappenlijstje. Smakelijk eten.
Kies waar mogelijk biologische producten, en kies uit het gehele kleurenspectrum.
• Appels
• Avocado’s
• Bieten
• Berries – vooral bosbessen, bramen en frambozen • Wortelen
• Citrus (fruit en sap)
• Knoflook
• Verse gember
• Verse kruiden zoals tijm, salie, oregano, munt, rozemarijn en dragon
• Rode druiven
• Groene en rode kool
• Boerenkool en paksoi
• Mango’s
• Mushrooms – Shiitake, Enokitake, maitake en oesterzwammen. Geen champignons
• Uien
• Olijven
• Peterselie, koriander of andere verse kruiden
• Perziken en nectarines
• Peren
• Pruimen en abrikozen
• Granaatappels
•Spinazie
•Zoete aardappelen
• Rijpe tomaten
•Romeinse sla
• Winter squash en pompoen
Noten en zaden
Kies ongezouten of zoutarme rassen die rauw of droog geroosterd. Houd zaden in de vriezer.
• Amandelen
• Cashewnoten
• Lijnzaad (geheel – grind voor elk gebruik)
•Hennep
• notenpasta gemaakt van walnoten, cashewnoten of amandelen
•Pompoen
•Sesam
•Zonnebloem
• Walnoten
Verpakte levensmiddelen
Kies geen- of zoutarm ingeblikte en verpakte levensmiddelen
• Bonen – kidney, zwart, kikkererwten, enz.
• Bouillon – biologische kip of plantaardige
•Haring • Olijven
• Zalm (ingeblikte sockeye)
• Sardines verpakt in water of olijfolie
• Soep – plantaardige, laag natriumgehalte of geen natrium
• Tomaten, tomatensaus en tomatenpuree (bij voorkeur biologisch)
• tonijn verpakt in water
• Plantaardige eiwitten, vooral uit bonen (sojabonen name)
Granen, brood, granen en peulvruchten
Kies volkoren producten, niet-volkoren meel producten.
• Bruine of witte basmati rijst
• Volkoren brood
• Gedroogde bonen, linzen, erwten
• Vezelrijk flatbread
• gesneden haver
• Volkoren, vezelrijk ontbijtgranen
• Volle granen zoals quinoa, gierst, gerst
• Al dente pasta
Zuivel / diepvries producten
Kies een hoge kwaliteit, biologische zuivelproducten zonder veel toegevoegde suikers, en kies diepvriesproducten die biologisch zijn. Besteed aandacht aan natriumgehalte van diepvriesmaaltijden.
• Bevroren bessen: bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien
• Diepvriesgroenten zoals edamame, erwten, maïs, baby lima bonen
• Hummus
• Biologische melk
• Soja, amandel, of rijst melk
• Omega-3 verrijkte eieren
• biologische yoghurt (zuivel of soja)
• Organische tofu
• Natuurlijke kazen met mate
• Soja ijs
Slager / Zeevruchten / Vis
Kies vers of bevroren om de selectie te verbreden.
• koud water vette vis: zalm, makreel, zwarte kabeljauw (botervis), en sardines
• Andere vis (uit te kiezen die niet gevoelig voor vervuiling en overbevissing – lees meer in de anti-inflammatoire Dieet:)
• Vrije uitloop, biologisch pluimvee
• Grass-gevoed (niet grain fed) vlees
Snack’s
• Pure chocolade met minstens 70 procent cacaogehalte
• Gedroogd fruit: abrikozen, pruimen, kersen, veenbessen, bosbessen, rozijnen
Kruiden / Specerijen / Oliën
• Gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm, basilicum
• Extra vergine olijfolie
• geperste organische koolzaadolie of high-oliezuur zonnebloemolie en saffloerolie, (bij voorkeur niet-genetisch gemodificeerde)
• Knoflook – gedroogde en verse
• Ginger – gedroogde en verse
• Kruiden met inbegrip van, kurkuma, kaneel, kerrie
• Walnut olie, geroosterde sesamolie (voor aroma’s en dressings)
Dranken
• Puur water
• Rode wijn (als u alcohol drinkt)
• Thee: kwaliteit, wit, groen of matcha thee