Entreekaartje voor de verkeerde tentoonstelling

Haal het beste uit je leven

Inspire it forward

Ooit las ik in een boek de aanbeveling om je leven zodanig te leven dat je zoveel mogelijk mooie museumdagen beleeft. De betekenis hierachter vond ik ongelooflijk inspirerend. Die heb ik daarom in mijn geheugen gegrift en ik probeer daar sindsdien zo veel mogelijk naar te leven. Ik leg jou graag de betekenis ervan uit, in de hoop ook jou te kunnen inspireren. Een soort .

Mooie museumdagen beleven, wanneer doe je dat? Ik zou zeggen dat je die beleving hebt als je in een museum onder de indruk bent van de collectie. Van de collectie waarvoor je speciaal een kaartje hebt gekocht om te mogen bezichtigen. Het ene kunstwerk raakt jou misschien meer dan het andere, maar over het geheel genomen klopt de collectie voor jou. Het voedt jouw mentale welzijn.

LevensMuseum

Een museumdag zoals in de aanbeveling wordt bedoeld, vindt alleen niet plaats in een museum, niet eens in een echt gebouw. In dit geval wordt het museumgebouw gevormd door jouw hoofd, jouw brein, jouw imaginatie, jouw leven. Het is jouw persoonlijke museum. Noem het misschien jouw LevensMuseum.

Stel je eens voor dat van elk moment in jouw leven een foto wordt genomen. Deze foto’s samen worden als schilderijen geëxposeerd in jouw eigen persoonlijke museum. Aan het einde van je leven loop je in gedachten door jouw LevensMuseum heen en zie je wat je elke dag hebt gedaan. Vergelijk het met scrollen door jouw social media, maar dan zonder filters die het beeld omvormen.

Al die momenten in jouw leven zijn op de foto gezet, vormen de collectie van jouw museum, alles komt erin te hangen. Komen jouw waarden en jouw perceptie van je persoonlijkheid dan duidelijk naar voren? Of laat je meestal een andere ik zien?

Entreekaartje voor de verkeerde tentoonstelling

En wat als je, in plaats van aan het einde van jouw leven, iedere dag door dat museum zou lopen? Hoe zou dat voelen? Zou je dan genieten van de schilderijen die er hangen, zouden ze jou raken? Of hangen er vooral kunstwerken met boosheid, frustratie, verdriet… Met andere mensen dan met hen, die je het liefste om je heen hebt? Terwijl de tentoonstelling waar jij een entreekaartje voor had willen kopen er een zou zijn met die lieve familie en vrienden in de collectie. Met geluk, verbinding, blijdschap, relativering… Kortom, je zou waarschijnlijk veel missen in deze collectie – in jouw leven!- en er geen voldoening uithalen.

Creëer jouw mooiste museumdagen

Maar wat als je zou leven met het besef dat je bezig bent dat persoonlijke museum te creëren? Dan zou het zo mooi zijn om in de ochtend bij het ontwaken op te staan en naar de vrouw of man in de spiegel te kijken. en dan oprecht te kunnen zeggen: vandaag gaan we er weer een mooie museumdag van maken. Of om bij een geweldige belevenis met vrienden te kunnen zeggen: dit moment krijgt een speciaal plekje in mijn museum, want dit is nu echt een geweldige museumdag!!

Lijstje met een gouden randje

Ik zeg volmondig JA tegen mooie museumdagen. Waarom al de frustraties, opkropping, boosheid, zelfmedelijden, waarom al het verdriet, waarom zeggen we niet gewoon: ik ga het leven vieren, laten we er samen een feestje van maken!

Het relativeert beter als je na een slecht gesprek, na uiting van woede of frustratie, je dat moment af kan sluiten met een relativering. Met een beetje omdenken, met jezelf een spiegel voorhouden. En zeg dan eens tegen jezelf: bedankt voor deze spiegel, ik merk dat we nu niet op een lijn zitten, maar we gaan een oplossing bedenken, zodat het moment toch nog een lijstje krijgt in ons museum.

Niet alles hoeft namelijk leuk te zijn, dat kán ook niet. Maar voor vele problemen zijn er ook weer oplossingen en die krijgen dan een speciaal plekje in het museum. In een lijstje met een gouden randje.

Voel en toon jouw diverse lijf en leven

Ik zeg volmondig JA tegen deze soort social media (in het kwadraat!). Want die bevat niet alleen foto’s die laten zien dat het daadwerkelijk een genot was om hier te zijn, maar tonen ons ook dat we deze momenten kunnen voelen. Kunnen voelen in elke vezel van ons lijf. Waarbij we vol trots onze verbindingen met onze familieleden, vrienden, zakenpartners, oud-collegae, toevallige voorbijgangers enz. kunnen laten zien op, én kunnen voelen door, die foto’s.

Als je dan door het museum van je leven loopt zie je duidelijk de verschillende reflecties van ikken door het leven heen; de verschillende rollen, de kracht, de belevenissen, soms de kwetsbaarheid, de feestjes, soms het verdriet, de ellende. Alles hoort erbij, want gelukkig voor de collectie van het museum is er variatie. Zo kun je met trots de diversiteit laten zien aan alle bezoekers van het museum.

Uitnodiging

Laten we vieren dat we onze eigen unieke persoonlijkheid zijn met onze eigen unieke verbindingen met elkaar. Kom je een mooie museumdag met me vieren? Ik nodig jou hierbij graag uit! In mijn museum is nog voldoende ruimte om de collectie uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *