Hoe moet je mediteren – Vipassana

Er zijn veel vormen van introspectie en mentale training die ‘meditatie’ worden genoemd. In de afgelopen jaren heb ik er verschillende bestudeerd. Vijf jaar geleden kwam ik in aanraking met Vipassana tijdens een yogareis in Portugal. Omdat ik dit jaar voor een tweede keer naar een tiendaagse Vipassana stilte meditatie cursus ben gegaan vragen mensen me naar de voordelen ervan en vragen mensen me vaak wat Vipassana Meditatie precies is.

Vipassana

Vipassana (Pali, “inzicht”) is afkomstig van de oudste traditie van het boeddhisme. Het voordeel van Vipassana is dat het op een volledig niet geestelijke (seculiere) manier kan worden onderwezen. Onderwijzers in deze praktijk verwerven hun opleiding meestal in een boeddhistische context. En de meeste retraite-centra in de wereld onderwijzen nog steeds de bijbehorende boeddhistische filosofie. Afgezien daarvan kan deze methode van introspectie in elke seculiere of wetenschappelijke context worden gebracht. Dit kan niet gezegd worden voor de meeste andere vormen van ‘spirituele’ meditatie.

Psychologische voordelen

De kwaliteit van de geest, die in Vipassana wordt bewerkstelligd, wordt in het algemeen ‘mindfulness’ genoemd. En er is een snelgroeiende literatuur over de psychologische voordelen ervan. Mindfulness is gewoon een toestand van open, niet-oordelende aandacht van het bewustzijn, aangenaam of onaangenaam. Van het ontwikkelen van deze kwaliteit van geest is aangetoond dat het pijn moduleert , angst en depressie vermindert , de cognitieve functie verbetert , en zelfs veranderingen in grijze stofdichtheid veroorzaakt in hersengebieden met betrekking tot leren en geheugen, emotionele regulatie en zelfbewustzijn.

Mindfulness Based Stress Reduction

Programma’s in “Mindfulness-Based Stress Reduction” (MBSR), ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, hebben deze meditatie praktijk naar ziekenhuizen en andere klinische instellingen gebracht. Een paar jaar geleden heeft Jon Kabat-Zinn mijn aandacht al getrokken en heb ik me hierin verdiept. Afgelopen jaar kwam ik via een samenwerkingsverband met het Helen DowIing Instituut opnieuw in aanraking met deze vorm van meditatie. Daarna heb ik zelf een 8-weekse training in Nederland gevolgd.

Instructies

Het beoefenen van mindfulness is buitengewoon eenvoudig te beschrijven, maar het is op geen enkele manier eenvoudig. Echte beheersing vereist waarschijnlijk een leven lang oefenen. De eenvoudige instructies die hieronder worden gegeven, zijn dus overeenkomstig aan de instructies voor het lopen over een kabel in de bergen. Wat ik zelf al vele malen heb gedaan – deze zou als volgt gaan:

 1. Bereid je goed voor op de beklimming met de juiste materialen
 2. Heb focus
 3. Ga aan de begin staan van de kabel
 4. Stap naar voren door een voet voor de andere te plaatsen.
 5. Herhaal stap 4
 6. Val niet.
 7. Ga door tot je het einde van de kabel hebt bereikt.

bekllimming

Vallen en opstaan

Het is duidelijk dat de bovenstaande stappen oefening vereisen. Gelukkig komen de voordelen van meditatietraining voordat complete beheersing dat doet. En vallen, vanuit het gezichtspunt van meditatie, vindt continue plaats. Namelijk valt men elke keer dat men in gedachten verzonken raakt. Het probleem is niet het denken zelf, maar de staat van denken zonder te weten dat men denkt.

Betovering verbreken

Zoals elke mediteerder al snel ontdekt is afleiding de normale toestand van onze geest: de meesten van ons vallen regelmatig van de kabel en vallen ook halsoverkop. Of ze nu gelukkig glijden in mijmering, of zich storten in angst, woede, zelfhaat en andere negatieve toestanden van de geest. Meditatie is een techniek om deze betovering te doorbreken. Al is het maar voor een paar momenten. Het doel is om te ontwaken uit onze trance van denken. Van de gewoonte om onophoudelijk het aangename te grijpen en terug te komen van het onaangename. Met als doel dat we kunnen genieten van een geest die niet wordt gestoord door zorgen. Gewoon open en bewust van de stroom van ervaringen in het huidige moment.

Meditatie-instructies:

 • Ga comfortabel zitten, met je rug rechtop, in een stoel of in kleermakerszit op een kussen.

 • Sluit je ogen, haal een paar keer diep adem en voel de contactpunten tussen je lichaam en de stoel of vloer. Let op de gewaarwordingen die gepaard gaan met zitten – gevoelens van druk, warmte, tintelingen, trillingen, enz.

 • Word je geleidelijk bewust van het ademhalingsproces. In de Vipassana noemen we dit de Anapana meditatie techniek. Besteed aandacht aan waar je de adem het duidelijkst voelt – bij de neusgaten (of in de stijgende en dalende buik).

 • Richt je aandacht op je ademhaling. (Het is niet nodig om je ademhaling te beheersen. Laat het gewoon op natuurlijke wijze komen en gaan.)

 • Telkens wanneer je geest in gedachten afdwaalt, breng je het zachtjes terug naar het gevoel van ademhalen.

 • Terwijl je je concentreert op de ademhaling, zul je merken dat andere waarnemingen en sensaties verschijnen: geluiden, gevoelens in het lichaam, emoties, enz. Let gewoon op dit fenomenen wanneer ze opkomen in het veld van bewustzijn, en dan terugkeren naar het gevoel van ademen.

 • Op het moment dat je waarneemt dat je in gedachten verzonken bent, merk je de huidige gedachte zelf op als een object van bewustzijn. Richt je aandacht vervolgens op de ademhaling – of op wat voor geluiden of gevoelens het volgende moment ook opkomen.

 • Ga zo verder totdat je getuige kunt zijn van alle bewustzijnsobjecten: geluiden, sensaties, emoties en zelfs gedachten zelf – terwijl ze opkomen en verdwijnen. Bij de Vipassana meditatie methode maak je gebruik van deze sensaties.

 • Val niet.

 

Retraite-centra:

Er zijn veel plaatsen waar men Vipassana kan oefenen tijdens retraites. Zulke retraites worden in stilte gehouden – afgezien van een avondcollege en incidentele interviews met een leraar om de praktijk te bespreken.  Men heeft tijdens de tien daagse stilte mediatie een vaste structuur van de dag. Men wisselt tijdens een retraite in het algemeen een uur zitten af ​​met een korte of langere pauze van wandelen, rusten en eten. Op deze manier kan men 10 uur per dag oefenen zonder al te veel lichamelijke moeilijkheden.

Mijn ervaring is dat er geen vervanging is voor langere perioden van stilte oefening. In de afgelopen vijf jaar bracht ik 2 keer door op dit soort retraites, een keer in Engeland en een keer in Spanje.

Er zijn veel centra die het hele jaar door Vipassana- retraites organiseren.

Beoefening van het huidige moment

Zoals hierboven vermeld, komt bijna alle serieuze instructie in vipassana in een boeddhistische context. Desondanks hoeft men niet een boeddhist te zijn om deze praktijk te beoefenen. Het spreekt vanzelf dat als er iets van belang is om op te merken over de aard van subjectiviteit van het huidige moment, men zijn waarnemingsvermogen moet ontwikkelen. Meditatie is gewoon een middel om dit te doen.

In toekomstige artikelen zal ik de logica van meditatie bespreken, de inzichten die het kan opleveren, en hoe het kan bijdragen aan ons begrip van de menselijke geest.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *