Heb je ooit overwogen hoe een AI-first bedrijfsstructuur je organisatie kan transformeren?

Illustratie van een kantooromgeving waar medewerkers discussiëren over de overgang van een hiërarchisch naar een holacratisch organisatiemodel.

Inleiding

Stel je voor: een bedrijf waar flexibiliteit en autonomie centraal staan, waar elke medewerker zich gehoord voelt en waar innovatie de drijvende kracht is. Dat is waar Zenstorm naar streeft. Tijdens mijn MBA kwam ik in aanraking met het concept van holacratie en zelfsturende teams. Dit, samen met inzichten uit de Challenge Club, inspireerde me om na te denken over de structuur van Zenstorm. Hier deel ik onze reis, de tools die we gebruiken en de stappen die we zetten om een solide basis voor de toekomst te leggen.

Wat is holacratie?

Holacratie is een innovatieve organisatiestructuur waarbij de traditionele hiërarchie wordt vervangen door zelfsturende teams, ook wel kringen genoemd. Elke kring heeft de autonomie om beslissingen te nemen binnen hun eigen domein, wat leidt tot meer flexibiliteit en efficiëntie binnen de organisatie. Deze aanpak bevordert autonomie, samenwerking en snelle besluitvorming.

Waarom holacratie bij Zenstorm?

Tijdens mijn MBA hoorde ik voor het eerst over holacratie. Het idee van zelfsturende teams sprak me aan vanwege de potentiële voordelen voor een groeiende organisatie zoals Zenstorm. Mindvalley, een succesvol bedrijf dat holacratie heeft geïmplementeerd, dient als inspiratiebron. Hun aanpak laat zien hoe deze structuur kan helpen bij het bevorderen van een cultuur van autonomie en innovatie.

Uitdagingen bij zelfsturende teams

Zelfsturende teams worden steeds vaker geïmplementeerd, maar ik heb gemerkt dat dit vaak niet goed geïntegreerd wordt. In een eerdere werkverband zag ik dat men het hiërarchische model niet echt kon loslaten, ondanks de voordelen van zelfsturende teams. Wat gaat er mis?

 • Weerstand tegen verandering:
  Veel organisaties zijn gewend aan een hiërarchische structuur. Verandering kan angst en onzekerheid veroorzaken.
 • Gebrek aan duidelijke rollen en verantwoordelijkheden:
  Zonder duidelijke roldefinities kunnen teamleden onzeker worden over hun verantwoordelijkheden.
 • Onvoldoende ondersteuning en training:
  Vaak ontbreekt de juiste training om effectief te functioneren in zelfsturende teams.
 • Gebrek aan vertrouwen en communicatie:
  Zelfsturende teams vereisen een hoge mate van vertrouwen. Dit ontbreekt vaak, wat leidt tot micromanagement.
 • Onvoldoende aanpassing en flexibiliteit:
  Rigide structuren kunnen conflicteren met de behoeften van zelfsturende teams.

Waarom nu al nadenken over onze structuur?

Als bedrijf in opbouw, lijkt het misschien voorbarig om nu al na te denken over onze structuur. Echter, er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om dit vanaf het begin te doen:

 1. Sterke fundering bouwen
  • Visie voor de toekomst: Door nu een solide fundering te leggen, kan Zenstorm op een stabiele basis verder groeien. Dit voorkomt latere problemen wanneer het bedrijf groter wordt en complexere structuren nodig zijn.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Een holacratische structuur en AI-integratie maken het mogelijk om flexibel en schaalbaar te zijn. Dit is essentieel voor toekomstige groei en aanpassing aan veranderende marktomstandigheden.
 2. Efficiëntie en innovatie bevorderen
  • Efficiëntie: Door gebruik te maken van tools zoals projectmanagementsoftware, automatiseringsplatforms en communicatietools, kunnen we onze processen optimaliseren en automatiseren. Dit verhoogt de efficiëntie en laat meer tijd over voor strategische taken.
  • Innovatie: Een cultuur van autonomie en samenwerking bevordert innovatie. Teamleden voelen zich empowered om nieuwe ideeën te verkennen en te implementeren zonder bureaucratische belemmeringen.
 3. Aantrekken van talent
  • Moderne werkcultuur: Jonge professionals en freelancers zijn vaak op zoek naar moderne werkculturen die flexibiliteit en autonomie bieden. Door holacratie te implementeren, kunnen we aantrekkelijker worden voor talent.
  • Duidelijkheid en transparantie: Duidelijke roldefinities en transparante communicatie helpen bij het aantrekken en behouden van talent. Iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoe hun bijdragen worden gewaardeerd.

Zenstorm als AI-first business

Zenstorm streeft ernaar een AI-first business te zijn, waarbij we tools zoals projectmanagementsoftware, automatiseringsplatforms en CRM-systemen gebruiken om onze processen te optimaliseren. Dit betekent dat we vanaf het begin technologie integreren in onze werkstructuur om efficiëntie en innovatie te bevorderen.

 • Projectmanagementsoftware: Gebruiken we voor organisatie en projectbeheer. Het helpt ons om overzicht te houden over projecten, taken en verantwoordelijkheden.
 • Automatiseringsplatforms: Maakt het mogelijk om automatiseringen op te zetten die onze workflows stroomlijnen, zoals het synchroniseren van data tussen verschillende platforms.
 • CRM-systemen: Wordt gebruikt voor CRM en marketingautomatisering, waardoor we onze klantrelaties effectief kunnen beheren en marketingcampagnes kunnen optimaliseren.

Schakel 1: een solide fundering

De basis van Zenstorm moet vanaf het begin stevig zijn. Zie framework schakels. We zijn momenteel een klein team, maar we bouwen aan een fundament dat toekomstige groei en succes zal ondersteunen. Dit betekent dat we zorgvuldig nadenken over onze structuur, processen en tools. Elke beslissing die we nu nemen, is gericht op het creëren van een robuuste en flexibele organisatie die kan meegroeien met onze ambities.

Praktische stappen en voorbeelden

Voorbereiding en planning

 • Educatie en training: Zorg ervoor dat alle teamleden de basisprincipes van holacratie begrijpen. Organiseer trainingssessies en leesmateriaal zoals “Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World” door Brian J. Robertson.

Opzetten van kringen en rollen

 • Identificeer kernkringen: Begin met kernkringen zoals Marketing, Innovatie, Klantenrelaties, en Financiën.
 • Definieer rollen binnen kringen: Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden binnen elke kring zorgen voor gestructureerde werkdynamiek.

Voorbeeld van rollen en kringen

Kring Rol Verantwoordelijkheden
Marketing Content Creator Schrijven van blogposts, beheren van social media
Innovatie Project Manager Coördineren van projecten, zorgen voor deadlines
Klantenrelaties Account Manager Onderhouden van klantrelaties, klantbezoeken plannen
Financiën Boekhouder Beheren van boekhouding, verwerken van betalingen

Gebruik van tools

 • Projectmanagementsoftware: Maak tabellen voor projectbeheer, marketing, financiën, enz. Voeg velden toe voor taken, verantwoordelijkheden, deadlines en statusupdates.
 • CRM-systemen: Gebruik CRM-systemen voor CRM en marketingautomatisering. Synchroniseer gegevens tussen projectmanagementsoftware en CRM-systemen voor een geïntegreerde aanpak.

Automatisering met platforms

 • Projectbeheer en communicatietools: Stel scenario’s in met automatiseringsplatforms om meldingen te ontvangen wanneer projectstatussen veranderen in projectmanagementsoftware.
 • Content planning en agenda: Synchroniseer content deadlines tussen projectmanagementsoftware en agenda.

Voorbeeld van een projectmanagement tabel

Kring Rol Taak Status Deadline
Marketing Content Creator Blogpost schrijven In Progress 10-07-2024
Innovatie Project Manager Project plan maken Completed 15-07-2024
Klantenrelaties Account Manager Klantbezoek plannen Not Started 20-07-2024
Financiën Boekhouder Facturen betalen In Progress 05-07-2024

Conclusie

Door holacratie en erkenning te integreren, creëren we bij Zenstorm een dynamische en betrokken werkomgeving. We nodigen andere organisaties uit om deze principes te overwegen voor hun eigen structuren en delen graag onze ervaringen en inzichten.

Afsluiting

Blijf op de hoogte van onze voortgang door onze blog te volgen. We delen regelmatig updates en inzichten om andere organisaties te inspireren en te ondersteunen bij hun eigen reis naar een succesvolle teamdynamiek en AI-integratie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *