Meer geluk in je leven? Ga van externe afhankelijkheid naar interne bewustwording.

silent retreat

Help, ik ben niet bereikbaar…

De laatste e-mails zijn verzonden. Mijn out-of-office zet ik aan. De tekst verander ik van ‘minimaal bereikbaar’ naar ‘helemaal niet bereikbaar’. De komende twee weken ben ik namelijk voor helemaal niemand bereikbaar. Niet voor mijn werk, niet voor mijn vrienden, niet voor mijn familie en zelfs niet voor mijn geliefde.

Een operatie zonder operatiekamer, chirurg of anesthesioloog

Mijn werktelefoon zet ik volledig uit en laat ik achter in mijn werkkamer. Uit ervaring weet ik dat wat ik nu ga doen kan aanvoelen als een strafkamp; als een operatie zonder operatiekamer, chirurg of anesthesioloog. Dat momenten van vreugde, inzicht en voelbare genezing snel kunnen worden afgewisseld met gedachten om weg te willen rennen, met de wens om terug te gaan naar onwetendheid. Lekker werken, studeren, het normale leven vervolgen zonder deze kwelling: niet mogen praten, geen afleidingen hebben van telefoon, televisie, computer, familie, vrienden, werk en studie.

De kunst om gelijkmoedig te blijven

Ik weet ook dat door de techniek, waarin ik mij de komende dagen zal bekwamen en waaraan ik mij zal overgeven, al mijn opgeslagen leed naar boven zal komen. Klein of groot, voelbaar of nog niet voelbaar. Als pijnlijke én als heerlijke sensatie zal ik dit leed naar boven voelen komen. En dán is het de kunst om gelijkmoedig te blijven. Om te opereren op het diepste niveau, en dat zonder verdoving. Het is tijd om onder ogen te zien wat er ligt opgeslagen in mijn lijf.

Aandacht verschuiven van extern naar intern

De komende dagen neem ik namelijk deel aan een Vipassana-cursus in het net geopende meditatiecentrum in Almere. Dit zal mijn derde tiendaagse cursus worden in acht jaar tijd. Mijmerend denk ik terug aan de afgelopen maanden. De laatste afvalstoffen van Covid-19 zitten nog genesteld in mijn lijf. De ziekte heeft oude gevoelens van vroeger wakker geschud. Ik voel de negativiteit en de onvrede vanuit de samenleving drukken op mijn schouders. Vragen borrelen in mij op; ben ik nog wel op het juiste pad? Handel ik nog wel altijd integer, vanuit het hart, of is het mijn ego dat het hoogste woord voert?

Ik kan deze gevoelens en vragen niet langer bagatelliseren of wegdrukken. Het is tijd om mijn aandacht te verschuiven van de externe wereld naar mijn eigen, interne wereld.

Over de techniek valt niet te debatteren

De Vipassana-cursus is een meditatiecursus. Voor oude en nieuwe studenten. (Zie mijn eerdere blog hierover: De eerste stappen op het Dhamma pad en Hoe moet je mediteren – Vipassana) Stap voor stap worden we meegenomen in het uitvoeren van de techniek van de Vipassana. Een techniek die al 2.500 jaar wordt onderwezen. En door duizenden mensen wordt gevolgd en uitgevoerd. Over de techniek valt niet te debatteren.

In de Dhamma-hal zie ik al dat er door cursisten verschillende zadels zijn gebouwd. Sonja is opleider van deze cursus. Ze is in haar normale leven werkzaam als Associate professor in het Academisch Medisch Centrum. Het moet niet uitmaken. Toch vind ik het een fijn idee, beiden werkzaam in de gezondheidszorg.

Internationaal dreamteam

Tijdens de eerste vijf dagen zal ik gaan helpen in de keuken, de eetzaal en bij de dagelijkse lezing. Om mij daarna de volgende (en meteen ook laatste) vijf dagen bij de andere studenten te mogen voegen. De verrassing om te mogen dienen is gekomen tijdens de inschrijving. Een vraag waar ik ja op heb gezegd, zoals Jim Carrey in de film Yes Man. We zijn al snel op elkaar ingespeeld en als een geoliede machine werken we met elkaar samen. We voelen als een internationaal dreamteam.

Mijn monkey-mind

De meditatiecursus zit goed in elkaar en is zuiver. Bedoeld om mensen uit hun lijden te halen.
De cursus start met het aanbrengen van focus; de mind moet getraind worden. In deze eerste fase is de mind nog steeds een ongeleid projectiel! Mijn monkey mind slingert van het ene verhaal naar het andere. Ik heb me laten vertellen dat een mens gemiddeld 70.000 gedachten per dag heeft. Zonder training zal het nooit stil zijn in mijn hoofd.

Storytellers uit het verleden

Later die week gaan we verder met de Vipassana-meditatietechniek. Met het voelen van de sensaties in het lijf. Volledige focus. Alles wordt gevoeld. Aangenaam, onaangenaam, alles in gelijkmoedigheid.

Ook de lezingen kloppen. Thema’s en antwoorden komen langs op de vragen die in de gedachten van ons, cursisten, rondspoken. Verhalen uit de tijd van Boeddha worden aan ons verteld, om verbanden te kunnen leggen met het huidige leven en om alles beter te kunnen onthouden en te kunnen integreren. Storytellers van het verleden. En nog steeds even waar.

In de middag en in de avond kunnen deelnemers vragen stellen aan de opleider. Daarin merk ik op dat we met universele vragen zitten en leer ik zelf ook van de antwoorden van de opleider.

Reinigen tot op het diepste niveau

Na vijf dagen dienen verplaats ik mijn mat en mijn bolster om me tussen de (andere) studenten te voegen. De dagen die volgen reinig ik verder op het diepste niveau. Hier knap ik echt van op. Energie stroomt weer.

Op dag negen wordt de stilte verbroken. Ik ga naar mijn keukenteam. Heerlijk om weer iets te doen en met hen te mogen praten. Daarna voeg ik me bij anderen. En gaan we het gesprek aan over onze ervaringen. De vraag hoe het zit mijn functie als dienaar en cursist komt natuurlijk van de deelnemers.

Integratie in het dagelijkse leven

Waarschijnlijk had ik mezelf nooit opgegeven als dienaar en nu denk ik: waarom niet? Het is zo mooi en leerzaam. Ik had deze ervaring niet willen missen. Ook hoe je Vipassana in je dagelijkse leven kan integreren. En hoe ik mijn eigen leven en dat van anderen mooier kan maken.

De volgende dag opruimen en naar huis. Vanaf nu laat ik het gevoel dat de afgelopen dagen in mij hebben opgeroepen mij niet meer los. En wens ik iedereen, ook jou, een dergelijke ervaring toe.

Dat je gelukkig mag zijn in dit leven! Dat alle wezens gelukkig mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *