Mogen we voor altijd blijven spelen?

Wie droomt er nu niet van om te mogen blijven spelen. Om weer de onbezorgdheid van een kind te ervaren. Te doen wat goed voelt in dat moment en het direct uit te voeren. Een paar dagen geleden nog zag ik een jongetje in een strandtent stiekem aan de haren plukken van een totale vreemde, een ander kindje was in zijn eentje aan het dansen, weer een ander kindje ging languit op de bank liggen. Wat heerlijk om te kunnen huilen, lachen, tieren zonder een moment van schaamte.

spelen op het werk
Spelen

Zouden wij dan ook weer kind mogen zijn en onze vergaderingen verplaatsen naar een grote ballenbak? Of dat we op kantoor niet de trap, maar de glijbaan nemen naar de kantine! Er zijn bedrijven die hun kantoren zo hebben ingericht. We kennen de verhalen van de toffe kantoren van de digitale grootmachten zoals Google, Facebook en Twitter. Silicon Valley lijkt the place-to-be als het om creatieve werkplekken aankomt. In Nederland komen er ook steeds meer plekken waarbij het een feestje is om op kantoor te komen. Spelen met kleur, openheid, variatie en attributen. Waarbij ook het aanbod van de kantine een onderdeel wordt in het geheel. Gezondheid van lichaam en geest helemaal doorgevoerd in de bedrijfsfilosofie.

De afgelopen jaren hebben diverse inspiratoren het TED podium beklommen met de boodschap over spelen. Spelen is het nieuwe werken. Het is een basisbehoefte van de mensheid. Spelen zou een dominante rol moeten hebben in elke fase in het leven. De mensen die altijd blijven spelen hebben een hogere productiviteit en zijn uiterst creatief en inventief. Ricardo Semler, een Braziliaanse top ondernemer omarmt dit principe en voert dit door in zijn radicale re-engineering van bedrijven en scholen. Mensen groeien door meer vrijheid, meer inspraak en door te ervaren waar hun passie ligt.

People have a reservoir of talent worth discovering. They just have to be given the opportunity to discover it in themselves.

Het geven van vrijheid en hiermee het loslaten van controle wordt door veel werkgevers als iets engs gezien. Volgens Richardo Semler is het tijdperk van “wij(s)heid” begonnen. Met wij(s)heid en een vleugje spelen worden successen geboekt. Het toevoegen, het creëren en het spelen geeft groei en voldoening.

In een training heb ik ooit gewerkt met het anti-perfectionisme schema. Kijk niet naar de mate van perfectie van het resultaat maar naar de mate van voldoening van het proces. Over een dag verspreid zijn er wel honderden dingen die ons bezighouden en waarmee we de tijd kunnen vullen. Het liefst doen we alles zo perfect mogelijk in een afgebakende tijd. Het verliezen van tijd door spelen verdwijnt op de achtergrond, terwijl spelen ons juist een hoge mate van voldoening geeft en ons uiterst creatief maakt.

De lente is aangebroken, sinds afgelopen weekend is er weer iets meer dag aan de avond toegevoegd. Laten we wijs zijn, kijken naar wat ons voldoening geeft en meer spelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *