- Heb je onrealistisch hoge verwachtingen?
- Heb je het gevoel dat wat je ook doet, het nooit goed genoeg is?
- Ben je vaak teleurgesteld dat dingen niet verlopen zoals gepland?
- Ben je uitzonderlijk moeilijk voor jezelf?
- Verwacht je perfectie van jezelf en anderen?
Wij als perfectionisten stellen onmogelijk hoge eisen aan onszelf en aan onze omgeving. Dit leidt vervolgens tot frustratie, teleurstelling en uitputting. Bottom-line is dat perfectionisme enorm stressvol is en ons functioneren verslechterd. We kunnen meedogenloos onze doelen nastreven, maar het zal nooit genoeg zijn omdat we onze onrealistische verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Afscheid nemen van perfectionisme kan aanvoelen als afscheid nemen van iemand, die al heel je leven bij je is geweest. Afscheid nemen kan dan aanvoelen als een steen die op je maag drukt.
Perfectionisme is enorm stressvol en het verslechterd ons functioneren.
Het alternatief is om ons mens zijn – onze onvolkomenheden en tekortkomingen – te omarmen en ervoor te kiezen om een gelukkiger, gezondere versies van onszelf te zijn.
Als je eenmaal hebt besloten om je perfectionisme opzij te zetten is dat natuurlijk geen gemakkelijke weg. Je perfectionistische denken is waarschijnlijk helemaal ingeworteld in je leven. Dus ik wil 12 manieren met je delen om perfectionisme los te laten en beter voor jezelf te zorgen.
12 tips om perfectionisme los te laten en vriendelijker voor jezelf te zijn
1. Neem een groei mentaliteit aan.
Wanneer we een houding van groei aannemen kiezen we ervoor om fouten te zien als een normaal en behulpzaam onderdeel van ons leerproces. De enige manier om iets te verbeteren is proberen, te falen en nog een keer te proberen. In plaats van fouten en mislukkingen proberen te vermijden moet je ze als normaal en essentieel beschouwen, als een deel van jouw groei.
2. Leer jezelf kennen.
Perfectionisme en opoffering zijn als schilden die je ware zelf verbergen en beschermen. Hoe aangenamer en volmaakter je wilt zijn hoe meer je het contact verliest met je ware zelf; je weet niet meer wat je leuk vindt, wat belangrijk voor je is of zelfs wie je bent, omdat je zoveel tijd en moeite besteedt aan proberen te zijn wat anderen willen dat je bent of een geïdealiseerde versie van jezelf wilt tonen aan de wereld. “Het vinden van jezelf” kan een groot streven zijn, maar je hoeft het niet allemaal tegelijk te doen. Beetje bij beetje begin je te verkennen en te experimenteren en kom je constant bij jezelf terug om te kijken hoe het voelt.
3. Heb jouw onvolmaakte zelf lief.
Wanneer je beseft dat perfect zijn niet je waardigheid bepaald of beminnelijk maakt, dan kun je ontspannen en jezelf toestaan om gewoon te zijn. Je hoeft niet langer je waardigheid te bewijzen. Onvoorwaardelijk van jezelf houden houdt in dat je jezelf waardeert en accepteert, zoals je nu bent ongeacht je onvolmaaktheden en mislukkingen.
4. Heb zelfcompassie.
Perfectionisten zijn notoir intolerant voor gebreken en tekortkomingen, dus hebben we de neiging om heel hard voor onszelf te zijn. Maar zelfkritiek is zowel onverdiend als nutteloos. Iedereen worstelt en is onvolmaakt. We maken allemaal fouten. Vriendelijkheid motiveert ons om het beter te doen. Kritiek en schaamte hebben de neiging om ons te demotiveren. Probeer jezelf dezelfde compassie te geven die je zou geven aan een vriend of familielid – een vriendelijk woord, een traktatie of een opbeurend bericht op het moment dat je het nodig hebt.
5. Stel meer realistische verwachtingen.
Als perfectionisten stellen we belachelijk hoge normen en onrealistische verwachtingen aan onszelf en anderen. Omdat het onmogelijk is om aan deze verwachtingen te voldoen zijn we voortdurend teleurgesteld en gefrustreerd. Ik weet dat het idee van het verlagen van je verwachtingen moeilijk te accepteren is, maar het leidt wel tot meer geluk en meer bevredigende relaties. We moeten ons uiteindelijk realiseren dat we het onmogelijke van onszelf verwachten en dat we anderen niet kunnen sturen en dwingen om onze onredelijke verwachtingen te vervullen. Dus, als je voortdurend teleurgesteld en boos bent op jezelf of anderen is het een gelegenheid om opnieuw te beoordelen en realistische verwachtingen te hebben – die jij en anderen redelijkerwijs kunnen vervullen.
6. Concentreer je op je karakter.
Perfectionisten hebben de neiging zichzelf en hun waarde te definiëren door hun prestaties. Dit laat ons altijd aanzetten om meer te doen, meer te zijn en onszelf te bewijzen. Prestaties hebben zeker hun plaats, maar je bent zoveel meer dan een afgestudeerde man/ vrouw aan een bepaalde universiteit, medewerker van het jaar, vrijwilliger van het jaar of een andere titel of prestatie. Jouw waarde als persoon is niet afhankelijk van de beste zijn of het meeste verdienen. Je bent waardig vanwege wie je bent, niet wat je hebt bereikt. Door je te concentreren op je goede eigenschappen, waarden en sterke punten kun je jouw eigenwaarde terugwinnen.
7. Ben trouw aan jezelf.
Wanneer je jouw aandacht richt op het behagen van anderen, dan verbreek je jouw authentieke zelf. Je begint je leven dan te leven om anderen tevreden te stellen of om conflicten te vermijden. Dit betekent dat de behoeften van anderen op de eerste plaats komen en dat je jouw behoeften, wensen en waarden minimaliseert. Misschien koos je een bepaalde studie om je ouders gelukkig te maken; of ben je verhuisd naar een ander deel van het land, omdat je partner dit graag wilde; of stemde je ermee in om bepaalde taken op je te nemen, omdat je jouw leidinggevende niet teleur wilde stellen. Het plezieren van mensen is niet alleen vermoeiend en onrealistisch, het is niet eerlijk en ook niet waar. met andere woorden, je mag anderen gelukkig maken, maar hun goedkeuring kan je zelftwijfel en angst niet stillen, omdat ze de echte jij nog steeds niet kennen. Wanneer je er meer voor uitkomt voor wie je daadwerkelijk bent en voor wat je nodig hebt, dan zijn sommige mensen misschien ontstemd. Dit zal je dan moeten accepteren omdat het alternatief is dat jezelf verliest en dat je leeft alsof iedereen belangrijker is dan jij.
8. Ben assertief.
We hebben allemaal fysieke en emotionele behoeften, maar ze passen niet altijd in ons beeld van perfect zijn. Veel perfectionisten vragen niet wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om hulp of informatie of om vrije tijd. Ontkenning van jouw behoeften kan ernstige gevolgen hebben voor jouw fysieke of mentale gezondheid. Ontkenning draagt ook bij tot gevoelens van woede en wrok. Je kunt ook oefenen met assertieve communicatie zoals ‘Ik-statements’ om te vragen wat je nodig hebt en wilt.
9. Geniet van het proces.
Perfectionisten meten succes en eigenwaarde af door hun prestaties, maar wanneer we zoveel nadruk leggen op de uitkomst lopen we mis om te genieten van het proces. Probeer dingen te doen voor de beleving, voor de lol, of voor een leermoment. Niet omdat je goed voor anderen bent of om anderen te plezieren. Focussen op het proces neemt de druk weg van de resultaten. Het gaat er niet alleen om of je wint, of een promotie krijgt, of dat je wordt geprezen. Sommige dingen zijn het waard om te doen, zelfs als het resultaat niet perfect is.
10. Uitdagen van je negatieve gedachten.
Als perfectionisten lopen we vaak vast in alles-of-niets-denken, zoals “Ik ben een succes of ik ben een mislukking” of “Ik ben aantrekkelijk of ik ben lelijk”, terwijl er in werkelijkheid veel ruimte is tussen deze twee uitersten. Andere voorbeelden van perfectionistisch denken (een vorm van cognitieve vervormingen) zijn over generaliserend, catastrofaal en magisch denken.
11. Doe sommige dingen imperfect.
Als we van onszelf verwachten dat we alles vlekkeloos doen behandelen we al onze taken met hetzelfde belang. In werkelijkheid hoeft niet alles perfect te worden gedaan. Sommige dingen – zoals je keuken schoonmaken of gezond eten – hoeven niet perfect te worden gedaan om waarde te hebben. Probeer iets niet te doen of imperfect te doen. Het zal eerst ongemakkelijk voelen, maar het zal makkelijker te verdragen zijn en je zult ontdekken dat er niets vreselijks gebeurt als de dingen niet perfect zijn. Dit zal mentale en fysieke energie vrijmaken voor de dingen die er het meest toe doen.
12. Weet wat je waard bent.
We weten allemaal dat als we ons vergelijken met anderen we ons slechter voelen over onszelf en niet beter. Als gevolg van opgroeien in een competitieve wereld, internaliseren we gevoelens van niet ‘zo goed als’ of ‘niet genoeg’ te zijn. We vergelijken ons met anderen om onszelf te meten aan anderen. Het probleem is dat vergelijking alleen werkt om onze angsten en twijfels over onszelf te valideren. Deze vergelijkingen zijn nooit eerlijk, omdat we niet alle feiten over het leven van iemand anders kennen; we zien alleen de “airbrush-versie” die ze ons toestaan te zien.
Als je afscheid neemt van perfectionisme kies je ervoor om jezelf te accepteren en te genieten van je leven, ondanks de imperfecties. Je kiest ervoor om vergelijkingen los te laten en om continue jezelf te bewijzen. Dit wordt beetje bij beetje bereikt door vriendelijker te zijn voor jezelf, om in het moment aanwezig te blijven en jezelf eraan te herinneren dat perfectie niet jouw doel is.
Het perfectionisme overwinnen is zeker een proces en ik hoop dat deze twaalf tips je zullen helpen om te beginnen.