“Preventieve zorg is het cadeautje dat je op een later moment uitpakt”

Gezondheid

 

Preventieve zorg

Voor mij is preventieve zorg nummer 1: goed voor mijn lijf zorgen om het fit te houden. Het is zo mooi om te zien dat experts de handen ineenslaan en dat preventieve zorg een steeds belangrijker positie inneemt. Als reguliere zorg dan toch noodzakelijk zou zijn, dan heeft mijn lichaam het toch net iets gemakkelijker om met de therapie om te gaan. Ieder lichaam herstelt sneller als het fit is.

Balans

Voor mij betekent een gezond leven een leven in balans. Dat is vergelijkbaar met een balans van een onderneming: die balans moet ook in evenwicht zijn. Doorgaans zie je op zo’n financiële balans hoe je bezittingen financiert. De bezittingen staan op de linkerzijde van de balans.

Metaforisch gezien beschouw ik mijn lichaam en geest als mijn bezittingen. Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn zelfs mijn grootste bezittingen. Dat hoor je ook van mensen die ziek zijn geworden; ze zouden er alles voor over hebben om maar weer gezond te zijn. Met het eigen vermogen en vreemd vermogen aan de rechterzijde van de balans betaal ik de zorg over mijn gezondheid.

Gezondheid

Voor mij is gezondheid niet de afwezigheid van ziekte of lichamelijke gebreken, maar een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Net zoals de definitie van gezondheid volgens de WHO. Mijn betaalmiddel, zoals in de metafoor over balans, is door te investeren in gezonde gewoontes en die te verweven in mijn dagelijks leven. En soms door te experimenteren. Voor mij persoonlijk houdt dit in om die gezonde gewoontes in te bouwen in mijn dagelijkse ritueel. Daaronder valt bijvoorbeeld een goede nachtrust van 8 uur slaap. Haal ik die niet, dan doe ik even een korte powernap of maak ik een wandeling in de buitenlucht tijdens de lunchpauze. Verder valt daaronder tijd inplannen om te mediteren. Iedere dag starten met een koude douche. Een dag planning maken. Te beginnen met een paar minuten schrijven over de zaken waar ik dankbaar voor ben.

Gezonde gewoontes

Voeding blijft voor mij een groot experiment. Wat past er nu echt bij mij? Ik hanteer de 80/20 regel in mijn voedingspatroon. 80% van mijn voeding is gezond, 20% mag hiervan afwijken. Ik hoef me niet alles te ontzeggen.

Verder is voor mij een gezond leven zoeken naar verbinding met positief ingestelde mensen. In een artikel heb ik ooit gelezen dat je de optelsom bent van de zeven mensen waarmee je het meeste omgaat. Dus met wie je je tijd doorbrengt, is best belangrijk!

Nieuwe dingen leren valt voor mij ook onder gezondheid. Een muziekinstrument leren spelen of een nieuwe opleiding of cursus starten. Als ook werk doen dat ik leuk vind. Gelukkig heb ik fijn en uitdagend werk en leuke inspirerende collega’s, dus werk voelt voor mij niet als werk. Dat kan overigens ook een valkuil zijn.

Verder beweeg ik ieder dag. De ene dag iets intensiever dan de andere dag.
Ook balans in geven en ontvangen is belangrijk voor mij. Het geven van iets geeft me veel voldoening, maar ik heb ook geleerd om te ontvangen.

Experimenten

Aan mijn gezonde gewoontes voeg ik regelmatig nieuwe dingen toe. Noem het experimenten. Zo ben ik nu aan het experimenteren met het liggen en staan op een spijkermat. En in december ben ik een paar keer samen met een vriendin in het koude zeewater gedoken. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat koude de gezondheid bevordert.

Ook ben ik al twee keer naar een tiendaagse stiltemeditatie gegaan, één keer in Engeland en één keer in Spanje. Dat zou iedereen een keer in zijn leven gedaan moeten hebben. 10 dagen in volkomen stilte, even afgesloten van de buitenwereld. 10 dagen offline.

Daarnaast zoek ik de stormen ook op, om de adrenaline door mijn lijf te voelen! Met het beoefenen van sporten, zoals bergbeklimmen en lange en korte afstanden lopen of rennen. Of door te zondigen, soms; genieten van een reep pure chocolade, van hoog calorische voeding of van een glas wijn. Deze stormen zorgen voor lichamelijk leed waar ik van moet herstellen. Gelukkig doe ik dat snel als ik weer zorg voor een beetje rust, reinheid en regelmaat in mijn leven, de bekende 3 R-en.

Stormen

Door de stormen in mijn leven heb ik gemerkt dat het allesbepalend is hoe ik reageer op bepaalde stormen. Mindset is alles. Een belangrijke storm in mijn leven was het herstellen van een heftig ongeluk. Door dit ongeluk had ik een fractuur in mijn schedelbasis en een aangezichtsverlamming. Een jaar heeft het geduurd voordat ik weer helemaal hersteld was. Vooral had ik last van vermoeidheid en communicatieproblemen. Het mooie van deze tijd vond ik dat alles even stil stond. Even niets moeten. En de verbinding met mensen die me wilden helpen en dat ik die hulp ook kón accepteren. Ik keek naar wat nog wel mogelijk was in plaats van naar wat ik niet (meer) kon. Eén van mijn opbouwprojecten was een eigen website maken. Daarna ben ik hier gaan bloggen over gezondheid en mindfulness voor voornamelijk perfectionistische vrouwen. Mijn platform heb ik de naam Zenstorm gegeven. Het komt van de twee woorden ZEN en STORM. De achterliggende gedachte van deze naam is simpel uit te leggen. Het maakt namelijk niet uit in welke storm je zit; als je zen blijft kun je iedere storm doorstaan. En soms moet je juist de stormen opzoeken, omdat stormen ook weer zorgen voor vernieuwing.

Gezond leven

Voor mij is een gezond leven genieten van de kleine dierbare momenten die het leven waardevol maken. Nu ben ik jaren verder sinds dat ongeluk, maar ook na mijn hersteljaar was ik er nog niet. Tijdens dat herstel was ik veel gevoeliger. Waar ik in het verleden niet bij mijn emoties kon, lukte dat na mijn ongeluk wel. Daarna ging ik weer aan het werk, volgde ik een studie en nam de ratio het weer volledig over. Door coaching en therapie heb ik die ratio veel meer in balans gekregen. Daarbij heb ik geleerd om los te laten wat niet dienend is, te accepteren van wat er is en te leven in het heden. Ook heb ik geleerd zaken uit te spreken, die ik normaliter van mezelf moest dragen. En geleerd dat kwetsbaarheid kracht is en verbinding een must.

Voor mij is preventieve zorg daarom het cadeautje dat je op een later moment uitpakt. Het cadeau van het leven zit verpakt in kleine gezonde gewoontes en in verbinding met anderen, én met jezelf. Dat is wat een gezond en rijk leven voor mij inhoudt.

Dankbaarheid ten top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *