Regel 3 succes: Falen, wat is dat falen?

De meeste van ons kennen wel het gevoel van falen, het tekort schieten, het niet behalen van een vooropgesteld doel, het laten mislukken van een voorgenomen plan. In dergelijke situaties kunnen diepgewortelde negatieve overtuigingen naar de voorgrond komen. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als falen, fouten maken, mislukken? Het is jammer dat sommige mensen dat interpreteren als falen.

inspirational_quotes_oprah_winfrey

falen

Oprah Winfrey zei ooit: “falen is de springplank naar grootsheid.”

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze andere mensen willen helpen. Dat ze de wereld een stukje mooier willen maken en dat klinkt ook geweldig. Zoals een fotograaf die met haar foto’s mensen wil raken, een coach die het beste uit de persoon of personen wil halen of een leraar die met zijn vakgebied kennis wil delen en ook een auteur die door het schrijven van boeken mensen wil inspireren, maar ook ouders die hun kinderen helpen om hen te zien groeien en openbloeien.

Naast de wereld mooier maken hoor je ook vaak over het gebrek van mensen in dit leven. Het falen van mensen. Waarom heb ik geen tijd en energie om alle ballen in de lucht te houden, waarom heb ik te weinig geld om mijn droomhuis te kopen, of waarom heb ik mijn promotie niet gekregen of het gewenste aantal klanten en verkopen, waarom gaat het op mijn werk niet zoals ik wil, waarom zijn mijn trainingen nog op het perfecte niveau, waarom luisteren mijn kinderen of mijn partner niet naar me, waarom krijgt ik niet wat ik wil. Waarom, waarom, waarom..

En we weten het allemaal. We hebben allemaal iets unieks in handen waar we anderen en onszelf heel veel mooie dingen kunnen geven. Dat weten we vanuit ons hart. Maar misschien, heel misschien leg je de de focus te veel op de ander of op wat je niet hebt. Op deze manier wordt de focus op gebrek gelegd en als jij je focust op gebrek legt ontstaan er andere dingen, dan wanneer jij je focust op overvloed . Of leg eens je focus op geluk of op succes in plaats van op je falen. Je gaat zien dat je omgeving, dat de wereld anders gaat reageren op jouw acties. Je gaat zien dat de wereld jou gaat dienen en dat is een ander verhaal dan wanneer jij de wereld wilt dienen.

Je weet heel goed wat het is dat je gelukkig maakt. Wat is dat voor jou? Is dat zoals die fotograaf die blij wordt van fotograferen, is dat zoals de auteur die blij wordt van het schrijven van zijn boek. Dat is uiteindelijk het ultieme geluk. Als je doet wat je graag doet omdat het je passie is, als je gelukkig wordt van het feit dat je kennis kunt delen over producten of diensten, als je gelukkig wordt van het feit dat je passie kunt delen zonder dat je jezelf afvraagt of die persoon dat van je aanneemt. Denk eens aan een auteur die plezier heeft gehad in het schrijven van zijn boek en trots is op zijn boek en zijn boeken weggeeft. Als jij jouw minderwaardigheidsgevoel of jouw gevoel van falen kan omzetten in het feit dat je iets goeds hebt gedaan voor een ander en je jouw passie hebt gedeeld dan heb je succes. Het maakt niet uit of dat je in de top van het bedrijf staat, het maakt niet uit of je 20 of 100 klanten hebt, als jij blij wordt van wat je doet dan ben je succesvol. Als je blij wordt van wat je doet, dan heb je succes en vooral als je geniet van wat je doet waar je blij van wordt. Dan zijn zelfs alle pogingen en al het falen de stapstenen naar succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *