Hoe psychologische veiligheid jouw bedrijf bedrijf succesvoller maakt – Ontdek de geheimen | Zenstorm

Een illustratie van een zakelijke vergadering waarin Julia, de CEO, in een moderne vergaderruimte staat met haar team. Julia, gekleed in een strak pak, staat aan het hoofd van de tafel terwijl haar teamleden aandachtig luisteren en betrokken lijken. De vergaderruimte heeft grote ramen met uitzicht op stadsgebouwen, en de sfeer straalt professionaliteit en open communicatie uit.

“Wist je dat één simpele vraag het verschil kan maken tussen succes en mislukking voor je team?”

Bij Zenstorm geloven we in de kracht van psychologische veiligheid als fundament voor succes in elke organisatie. In ons boek “Sterke Schakels” duiken we diep in dit concept en laten we zien hoe het bevorderen van psychologische veiligheid niet alleen leidt tot betere samenwerking en innovatie, maar ook tot een verhoogde productiviteit en werktevredenheid.

Het dilemma van Julia

Laat me je meenemen naar het verhaal van een bedrijf dat we hebben geïnterviewd voor het boek. Dit groeiende technologisch bedrijf stond voor een grote uitdaging. Het team werkte aan een baanbrekend project, maar de samenwerking verliep stroef. Julia, de CEO, merkte dat haar medewerkers terughoudend waren om hun ideeën te delen of fouten toe te geven. Tijdens een vergadering vroeg ze haar team rechtstreeks waarom ze niet open waren over hun zorgen. De stilte die volgde was oorverdovend. Julia besefte dat er een diepgeworteld probleem was: haar team voelde zich niet psychologisch veilig. In het boek kun je later verder lezen hoe het Julia en haar team verging.

Wat is psychologische veiligheid?

Psychologische veiligheid, een concept geïntroduceerd door Amy Edmondson, verwijst naar een klimaat binnen een team of organisatie waarin individuen zich veilig voelen om interpersoonlijke risico’s te nemen. Dit betekent dat medewerkers zonder angst voor negatieve gevolgen vragen durven te stellen, fouten toe te geven, nieuwe ideeën te delen en feedback te geven.

Waarom is psychologische veiligheid cruciaal?

Open communicatie

In een psychologisch veilige omgeving durven medewerkers zich uit te spreken over hun ideeën en zorgen. Dit leidt tot betere besluitvorming omdat verschillende perspectieven worden meegenomen en potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost. Onderzoek door Google’s Project Aristotle toonde aan dat psychologische veiligheid de belangrijkste factor is voor succesvolle teams.

Innovatie en creativiteit

Wanneer mensen zich veilig voelen om risico’s te nemen en nieuwe ideeën te delen, wordt de basis gelegd voor innovatie. Creatieve oplossingen ontstaan vaak uit een omgeving waarin medewerkers vrij zijn om te experimenteren en te leren van hun fouten zonder angst voor repercussies.

Teamcohesie en betrokkenheid

Psychologische veiligheid versterkt de banden tussen teamleden en verhoogt hun betrokkenheid. Medewerkers voelen zich meer verbonden en gewaardeerd, wat leidt tot hogere motivatie en productiviteit.

Adaptief vermogen

Teams die psychologisch veilig zijn, kunnen beter omgaan met veranderingen en uitdagingen. Ze zijn flexibeler en beter in staat om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden omdat ze openstaan voor feedback en bereid zijn om te leren en te groeien.

Voorbeelden van situaties met en zonder psychologische veiligheid

Met Psychologische veiligheid

In een omgeving met psychologische veiligheid voelen medewerkers zich vrij om hun zorgen te uiten, fouten toe te geven en nieuwe ideeën te delen zonder angst voor negatieve consequenties. Dit is cruciaal in sectoren zoals de gezondheidszorg, waar het melden van fouten levens kan redden en de zorgkwaliteit kan verbeteren.

Zonder psychologische veiligheid

In omgevingen zonder psychologische veiligheid houden medewerkers hun gedachten en zorgen voor zichzelf uit angst voor negatieve repercussies. Dit leidt tot een cultuur van stilte en roddelen, waarbij mensen steun zoeken bij collega’s in plaats van openlijk problemen aan te kaarten.

Hoe kun je psychologische veiligheid creëren?

Het creëren van een psychologisch veilige omgeving vereist specifieke strategieën en gedragingen van leiders. Hier zijn enkele bewezen strategieën:

 • Open communicatie bevorderen: Bespreek actief psychologische veiligheid binnen het team en geef prioriteit aan openheid.
 • Zelfbewustzijn ontwikkelen: Wees je bewust van je eigen communicatie- en gedragsstijlen en hun impact op teamleden.
 • Ondersteunend en consultatief leiderschap: Vraag input van teamleden, waardeer hun meningen en bied steun.
 • Fouten omarmen als leermogelijkheden: Creëer een omgeving waarin fouten worden gezien als kansen om te leren.
 • Waarde en erkenning tonen voor ideeën: Erken en waardeer de bijdragen van teamleden.
 • Diversiteit en inclusie bevorderen: Waardeer diverse perspectieven en bevorder inclusieve praktijken.
 • Regelmatig feedback geven en ontvangen: Bouw vertrouwen op door regelmatige en constructieve feedback.

Toepassing in de praktijk

Gezondheidszorg

Onderzoek toont aan dat psychologische veiligheid essentieel is voor het melden van fouten en het verbeteren van de patiëntenzorg. Zorgverleners die zich veilig voelen om problemen aan te kaarten, dragen bij aan een hogere kwaliteit van zorg en minder medische fouten.

Technologie

Bij Google heeft het Project Aristotle laten zien dat psychologische veiligheid de sleutel is tot succesvolle teams. Teams met een hoge mate van psychologische veiligheid waren innovatiever en werkten effectiever samen.

Onderwijs

Leraren die een veilige omgeving creëren waarin studenten zich vrij voelen om vragen te stellen en fouten te maken, zien betere leerresultaten en een hogere betrokkenheid van studenten.

Praktische tips voor dagelijkse interacties

 • Kijk naar jezelf: Evalueer jezelf en erken waar je verbeteringen kunt aanbrengen.
 • Bevorder open communicatie: Stimuleer een cultuur van open communicatie door regelmatig in te checken met teamleden.
 • Moedig directe communicatie aan: Vraag teamleden om problemen direct met betrokkenen te bespreken.
 • Organiseer feedbacksessies: Regelmatige feedbacksessies zijn cruciaal voor een open en veilige omgeving.
 • Laat fouten zien als leermogelijkheden: Moedig teamleden aan om openlijk over hun fouten te praten en te leren.
 • Vermijd schuldtoewijzing: Focussen op oplossingen in plaats van schuld te geven helpt vertrouwen op te bouwen.
 • Bevorder diversiteit en inclusie: Zorg ervoor dat diverse perspectieven worden gewaardeerd.
 • Geef waarde en erkenning: Laat zien dat je de bijdragen van je teamleden waardeert.
 • Bied meerdere manieren om gedachten te delen: Zorg ervoor dat alle stemmen worden gehoord door verschillende feedbackmethoden te bieden.
 • Moedig gezonde conflicten aan: Stimuleer teamleden om constructieve discussies te voeren.

Conclusie

Psychologische veiligheid is een cruciale factor voor het succes van teams en organisaties. Uitgebreid onderzoek, waaronder studies van Amy Edmondson en praktijkvoorbeelden zoals Google en Microsoft, onderstrepen het belang van een veilige omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om zich uit te spreken en risico’s te nemen. Door psychologische veiligheid te bevorderen, kunnen organisaties innovatie, prestaties en tevredenheid onder medewerkers aanzienlijk verbeteren.

Maar wat is de rol van leiderschap in dit alles? We zullen in ons volgende blog bespreken hoe leiderschap een cruciale rol speelt bij het ondersteunen en bevorderen van een cultuur van innovatie, vooral in tijden van digitale transformatie.

Blijf op de hoogte en lees meer over hoe je een cultuur van psychologische veiligheid kunt creëren en onderhouden in jouw organisatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor de nieuwste tutorials en updates!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *